Augstāk par zemi

Ceļojums ar 4×4 auto un jumta telti uz Slovākiju. 

Pacelties nedaudz augstāk virs zemes vienmēr ir bijis patīkams notikums, taču, guļot jumta teltī šāda iespēja ir katru vakaru, skats no mašīnas, īpaši, džipa jumta, ir mierīgs un tāls, aiz kalnu grēdām paliek tumšāka pievakare.

Saule kalnos noriet ātrāk kā pirmajā brīdī šķiet. Kad tā aiziet aiz kalna, ieleja kļūst klusa un tumša. Meža ceļš pa gravu lēnām sāk vest augstāk. Saulē izkaltušais māls joprojām ir slapjš dažās zemākajās vietās, kur biezo koku dēļ visu dienu ir ēna. Citviet ceļš put, paliek šaurāks un risēs iespiedies traktora riepu nospiedums.

Aplikācija (park4night) rāda, ka jāvirzās taisni vēl dažus kilometrus līdz kādai nomaļai bet skaistai kalna pakājes pļavai ar skatu uz kādu no Slovākijas ezeriem. Vecais cruizers lēnā, bet pārliecinošā gaitā izslīd no meža un apstājās nopļautas pļavas iespējami taisnākajā vietā, lai aizmiegot mēs neripotu viens otram virsū. Tādu vietu šajā apvidū atrast nebija viegli. Visbeidzot nostājamies tieši pretī ezeram.

Izkāpjot no mašīnas, skatam paveras šķietami tālas un nesasniedzamas kalnu grēdas, zemākajā vietā kāds ezers, ir silts vasaras vakars, lido daži odi, ar kuriem var sadzīvot.

Pacelties nedaudz augstāk virs zemes vienmēr ir bijis patīkams notikums, taču guļot jumta teltī šāda iespēja ir katru vakaru, skats no mašīnas, īpaši, džipa jumta, ir mierīgs un tāls, aiz kalnu grēdām paliek tumšāka pievakare.

Kādu jumta telti izvēlēties un kas vajadzīgs, lai to uzliktu?

Lai uz savas automašīnas jumta varētu uzlikt kādu no jumta teltīm, būs vajadzīgi jumta reliņi un šķērsstieņi. Ja šīs divas lietas jums ir, tad bez problēmām iespējams uzlikt gandrīz jebkuru no piedāvātajiem variantiem. Un varianti tiešām ir daudz, sākot no Decathlon tā saucamajām – lētajām, līdz pat tādiem brendiem kā Ikamper un James Baroud u.c.

Konkrētajā ceļojumā izvēle krita tieši uz James Baroud teltīm vairāku apstākļu dēļ. Pirmkārt jau pozitīvā attieksme no James Baroud pārstāvja Latvijā, kā arī fakts, ka šīs teltis iespējams izīrēt. Jā, tās nav tās lētākās, bet vismaz mans miegs bija salds un ciešs. 

Gulēšana pat nelielā slīpumā ļoti atšķiras no gulēšanas taisnā vietā. Svarīgi ir gulēt tā, lai slīpumā kājas atrastos viszemākajā punktā. Mūsu gadījumā slīpums bija nevis pie kājām, bet vienā telts pusē, kas nozīmēja, ka meitene pati man uzripoja virsū. Sākumā tas šķiet jauki un mīļi, taču visu nakti nogulēt tik cieši kopā ir nedaudz nogurdinoši.

Jumta teltis ir daudz dārgāks prieks kā parastās, uz zemes ceļamās teltīs, līdz ar to domāju, vai pats tādu vēlētos nopirkt. Izīrēšana šobrīd šķiet ērtākais variants, proti, telts nav nekur jāglabā, parasti uzstādīšana un noņemšana iekļauta cenā un mana vajadzība pēc tās gada laikā ir vien dažas reizes vasarā. Preces vērtību palielina arī vieglākas dzīves meklējumi – kvalitatīvāku jumta telti var uzcelt daudzas reizes ātrāk un vienkāršāk, manā gadījumā ar James Baroud telti bija jāattaisa četri klipši, kas satur vāku kopā ar apakšējo daļu, jāizvelk no somas trepes un jānostiprina četri amortizatori katrā telts stūrī. Kāpjot teltī, kurpes iespējams nolikt uz auto jumta starp telti un mašīnu, kur tās atradīsies sausumā visu nakti. Un tas arī viss, minūtes laikā ir gatava guļvieta jebkurā kempingā, skaistā vietā pie dabas. 

Ko ņem līdzi, ceļojot ar jumta telti?

Kādreiz, braucot kaut kur tālāk ar motociklu, bija svarīgi domāt par bagāžu un sevis nenoslogošanu ar liekām lietām, rūpīgi izvērtējot, vai ņemt līdzi, piemēram, vienu prīmusa gāzes balonu vai divus. Taču, braucot ar džipu, rodas maldinošs iespaids, ka es varu paņemt līdzi gandrīz visu savu iedzīvi, kas agri vai vēlu nozīmē bardaku somās, bagāžniekā un pēc tam arī galvā, nespējot atcerēties, kurā kabatā palikušas zobu birstes vai ziepes. Tāpēc iesaku pirms garāka ceļa rūpīgi izvērtēt, ko obligāti ņemt līdzi un ko tomēr būtu jāatstāj mājās, lai cik ļoti gribētu ņemt līdzi. Mūsu gadījumā lieko lietu sarakstā varu ierakstīt dažus spilvenus, guļammaisus, dažas segas, drēbes, kuras nekad neesmu vilcis, trīs gāzes balonus prīmusam un citus sīkumus, kuri kopumā nebija vajadzīgi. 

Segas, palagus, spilvenus un trepes visu ceļojuma gaitu varēja atstāt teltī, tādējādi salonā atstājot brīvu vietu citām mantām. Kā papildus bonuss ir melnā bagāžas soma teltij augšpusē, tur mēs glabājām kempinga krēslus, instrumentu kasti un citas lietas, kuras pa dienu salonā nav vajadzīgas. Kā noskaidrojās, daudz vietas aizņem arī ledus kaste, kura tomēr ļoti noder, savukārt speciāli pirktā kempinga duša, kura strādā no auto 12 v rozetes, tika izmantota tikai vienu rītu – godīgi sakot, nedaudz laistīšanās. Šķiet, ka visprātīgāk ir paņemt kādu vakaru arī viesnīcā, tur iespējams pilnvērtīgāk un ātrāk kļūt atkal tīram un svaigam. 

Vai jumta telti var viegli uzlikt un noņemt?

Pirmajā vakarā telti cēlām pustumsā, neskatoties uz to, uzcelšana neaizņēma ne ilgu laiku, ne arī sagādāja problēmas. Pirms iznomāšanas prātoju, vai arī gariem cilvēkiem ir ērti šādās jumta teltīs, un izrādījās, ka ir. Iespēja izvēlēties pastāv arī tās lielumā, krāsā, ar bagāžas maisu vai bez. Mēs izmantojām XXL, kas ir lielākā no visām pieejamām un ar augumu 202cm varēja izstiepties visā garumā. 

Kādā citā no vakariem, esot aizņemts ar sēdēšanu un pļāpāšanu upes malā, palūdzu, lai telti pamēģina uzcelt meitene. Kā izrādījās, viņai tas īsti nesanāca, droši vien neko smagāku par skropstu tušu ikdienā nebija cēlusi, tādējādi fiksatorus, jeb telts stiprinājumus pa stūriem attaisīt un aiztaisīt nevarēja, tad man bija jāpārtrauc vēsās limonādes malkošana pie ugunskura, upes krastā, palīdzot uzcelt māju uz jumta mums diviem. Ceļojumā devāmies trīs cilvēku sastāvā, izvairoties no neveikliem brīžiem, trešais biedrs gulēja automašīnas salonā, kas arī nav slikts variants, jo mašīnas sēdekļus var izlaist kā gultu, uzliekot savu matraci, sanāk pilnvērtīga divstāvu gulta kopā ar jumta telti, tādējādi iespējams izguldīt vizmaz 4 cilvēkus. Taču, domāju, ka četriem cilvēkiem visu nedēļu dzīvojot kopā, iespējams, nedaudz kļūtu par šauru, kopā ar daudzajām mantām. Visoptimālāk ar šo auto laikam labāk tomēr būtu ceļot divatā, lai arī nevar teikt, ka trijatā bija slikti, sadzīvojām.

Ar jumta telti auto izskatās vēl iespaidīgāks, kā pirms tam. Tas pat kaut kādā mērā kļuva par pilntiesīgu kemperi, uz vieglajiem auto šīs jumta teltis nedaudz atgādina lielu cepuri vai sēni, taču uz džipa jumta tā tīri labi iederējās, man par brīnumu ar dubļu riepām un pretvēju es neteiktu, ka ļoti palielinājās degvielas patēriņš vai bija grūti braukt. Jā, pa kādiem pāris litriem tas kļuva lielāks, bet kopumā braukšana nesagādāja nekādas problēmas. Vien laižoties lejā no kāda kalna, auto riteņi ieslīdēja izskalojumā, kurš bija izskalots tā, ka ļoti auto sasvērās uz vienu pusi, šķita, ka tagad tā telts varētu mainīt smaguma centru, taču acis izbijās, rokas turpināja stūrēt un nekas traks nenotika. 

Kopumā ir ērtāk kā varētu šķist. Tumša nakts aiz aizvērtām durvīm. Nesaskarāmies ar tādām problēmām kā siltuma trūkums, jo gan gulējām divatā, gan arī bijām paņēmuši vairākas segas, no kurām dažas varētu ieskaitīt lieko lietu sarakstā. Vien vēlme atstāt kādu logu vaļā gaisam. Nezinām, cik viegli pa trepītēm būtu uzkāpt, piemēram, lācim, un atvērt rāvējslēdzēju, bet kopumā jutāmies droši. Jāatzīst, ka Slovākija mūs pārsteidza, un nākamgad es gribētu tur atgriezties, redzēt kaut ko vēl skaistāku, uzbraukt vēl augstākos kalnos. Lai arī landcruisera vecums lika par sevi manīt, tas tomēr mūs aizveda gan turp, gan atveda atpakaļ uz Latviju.

Neliels video no ceļojuma

P.S. SelfDriveLatvia maršruti Latvijā, kuros visvairāk iespēju nakšņot jumta teltīs (un arī parastās teltīs):

IERAKSTI KOMENTĀRU