Latvijas romantiskāko baznīcu TOP 10

Esam apņēmušies nosaukt desmit Latvijas skaistākās, romantiskākās, eksotiskākās baznīcas. Tas nepavisam nav viegls uzdevums, jo baznīcu Latvijā ir daudz, cilvēku gaumes dažādas, un vai maz ir kāds, kas dzīvē redzējis itin visus Latvijas dievnamus? Un tomēr mēs gribam padalīties ar savu baznīcu apkopojumu, jo uzskatām, ka zinām pietiekoši daudz, lai tas jums būtu interesanti!

Vērtēšanas kritēriji

Latvijas romantiskāko baznīcu TOP 10 vērtēšanas kritēriji ir tādi, ka to īsti nav – viss vairāk balstās uz sajūtām. Romantika taču pati par sevi ir sajūtas, vai ne? Tomēr nolēmām TOP 10 iekļaut tikai tās baznīcas, kuras ir: 1) lauku baznīcas, 2) joprojām ir ar jumtu, 3) atrodas skaistā vietā. Tāpat centāmies aptvert visus Latvijas novadus, lai aina veidojas pilnīgāka. Bet, tā kā interesantu baznīcu mums patiešām ir daudz, tad pēc kāda laika domājam publicēt arī “Savdabīgāko baznīcu TOP10” un “Pamesto baznīcu TOP10”.

Tad nu ķeramies pie lietas – Self Drive Latvia piedāvā:

Romantiskāko baznīcu TOP 10

10. Kosas Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīca. Šādu un līdzīgu baznīciņu Latvijā ir diezgan daudz, un visas ir skaistas. Kosas baznīcai ir savs stāsts, arī par blakus esošo ēku, bet ir mazliet jāpameklē gan stāsti, gan pati baznīca, ja gribās uzzināt vairāk par šo dievnamu. Celta 1892.gadā.

9. Īvandes Luterāņu baznīca. Senatnīga un fundamentāla, būvēta 1816.gadā un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Bet vairāk par šo goda nosaukumu mums patīk pati baznīca un tās pakājē esošās senās ūdensdzirnavas.

8. Ķemeru Svēto Apustuļu Pētera un Pāvila pareizticīgo baznīca. Interesanti un koši krāsotā un kokgriezumiem izrotātā baznīciņa izvēlējusies ļoti romantisku atrašanās vietu – Ķemeru parkā, blakus Mīlestības saliņai. Celta 1893.gadā.

7. Kaplavas Vissvētās Dievmātes patvēruma pareizticīgo baznīca. Gan baznīca, gan tās apkārtne, mūsuprāt, ir ļoti romantiska, ainaviska vieta. Celta 1899.gadā, netālu no Daugavas, atrodas dabas parka “Daugavas loki” teritorijā.

6. Āraišu Evaņģēliski luteriskā baznīca. Ļoti sena baznīca – pirmās rakstiskās ziņas par to atrodamas 1445.gadā, bet patreizējais izskats baznīcai ir kopš 1791.gada. Bet apkārtējā vide Āraišos ir ļoti senatnīgi romantiska – ezerpils, vējdzirnavas, ozolu alejas…

5. Lodes (Apšu) luterāņu baznīca. Īpaši romantiski izskatās ziemā, sniega kupenās.  Dievnams ir kārtīga guļbaļķu ēka, celta 1780.gadā, un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Kā jau šādās koka baznīcās ierasts, arī interjers ir romantisks, samērā vienkāršs, ar senatnes auru.

4. Kovaļovas Vecticībnieku dievnams. Te nu var skatīt Latgales ainavu un raksturīgos ēku toņus visā krāšņumā. Blakus atrodas Dubna ar senām ūdensdzirnavām, kā arī lauku mājas ar ļoti skaistām logu apdarēm. Mēs varam lepoties ar tik autentiskām un romantiskām vietām! Dievnams būvēts 1861.gadā, un tā tornī atrodas 700 kg smags zvans. Lūgšanas dievnamā notiekot senslāvu valodā.

3. Kaldabruņas Evaņģēliski luteriskā baznīca jeb Červonkas baznīca. Viena no retajām baznīcām, kas atvērta 24 stundas diennaktī. Baznīca celta 1852.gadā un piedzīvojusi visdažādākos laikus. Šobrīd no interjera nekas daudz nav palicis, taču majestātiskā āriene neapdzīvotajā apkārtnē vien ir apbrīnas vērta, un mūsu acīs šo baznīcu noteikti var saukt par ļoti romantisku!

2. Ziemupes evaņģēliski luteriskā baznīca. Šī ir ne tikai romantiska, bet arī ļoti interesanta baznīca. Par laimi, blakus esošās bijušās Padomju armijas bāzes dzeloņdrātis vairs nav baznīcas vārtu priekšā un šobrīd Ziemupē dzīvo veselīga romantika – jūra, vējš un kadiķu audze. Un cilvēki arī, protams. 1748.gadā celtā baznīca sajūsmina ar savu vienkāršību, to iekļauj akmens krāvuma žogs. Altāris ir vēl senāks par baznīcu – no iepriekšējās, koka baznīcas. Tornis baznīcai nekad nav bijis, iespējams, lai jūras braucēji to nenoturētu par bāku.

1. Kankaļu Svētā Jāņa Kristītāja Romas katoļu baznīca. Ierindojām šo koka baznīciņu pirmajā vietā vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tāpēc, ka sena, maza un, protams, ļoti romantiska, jo īpaši iekšpusē. Blakus atrodas kapsēta ar senatnīgu zvanu torni, kas arī labi iederas ainavā. Otrkārt tāpēc, ka pat mūsdienās ceļš uz baznīcu ir tikai kā iebrauktas sliedes pāri pļavai. Lieki piebilst, ka bez apvidus auto rudeņos, pavasaros un ziemā te piekļūšana var nebūt iespējama. Kankaļu baznīca uzcelta 1870.gadā un ir Eiropas nozīmes koka arhitektūras piemineklis.

Kura baznīca visvairāk patika jums un kura būs nākošā jūsu auto brīvdienu maršruta gala mērķis?

Teksts un foto: Edvīns Bauers (selfdrivelatvia.com, 4×4 Centrs)

2 Komentāri

IERAKSTI KOMENTĀRU